В Деня на София, 17 септември 2018 г., който  съвпадна с първия учебен ден, в Защитено кафене към Дневен център „Светове“ гостува „Библиобус“ – мобилният филиал на Столична библиотека. Дейността се реализира в рамките на проект „София – социално ангажиран град. Добри практики за социално включване на хората с интелектуални затруднения“, който се изпълнява от Фондация „Светът на Мария“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство със Столична библиотека. 
 
Проектът цели социално включване и равнопоставеност на хората с увреждания и популяризиране на София като град, подкрепящ интеграцията на хората с интелектуални затруднения
 
Потребителите на Дневния център с радост посрещнаха богатия фонд, събрал над 1 200 тома от най-новите и интересни книги с художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни български и чуждестранни автори. Всички посетители  получиха читателски карти и си взеха книги за вкъщи.
 
Библиобусът грабна вниманието и на много ученици и родители, които избраха Защитеното кафене като място за почерпка в празничния ден. Те също се сдобиха с безплатни едногодишни читателски карти.
 
По-рано през деня младите хора с интелектуални затруднения от Дневен център „Светове“ раздадоха на учениците и на гражданите от квартала рекламни материали за събитието.
 
С кампанията „Книгите идват при вас“ Столична библиотека насърчава нуждата от четене и учене през целия живот, подобрява качеството на образованието и нивото на грамотност на децата и подрастващите, и подобрява достъпа до дигитални ресурси.
 
 
Go to top