На 1 август 2018 г. Фондация „Светът на Мария“ организира посещение за участниците от Дневен център „Светове“ в централната градска част. Дейността е в рамките на проект „София – социално ангажиран град. Добри практики за социално включване на хората с интелектуални затруднения“ и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство със Столична библиотека.
 
С голям интерес клиентите на Дневен център „Светове“ разгледаха част от скулптурите в центъра на София. Впечатли ги „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов и творбите около Националната галерия. В компанията на социален работник  и художника Гергана Табакова те научиха повече за историята и авторите им. Разговаряха за използваните материали, интересните форми и конструкции. Разбраха каква е разликата между скулптура, инсталация и паметник.
 
С цел прилагане на добрата практика за социално включване и равнопоставеност на хората с увреждания, както  и за популяризиране на София като град, подкрепящ интеграцията на хората с  интелектуални затруднения,  през месец юни бяха  проведени доброволчески дейности в Столична библиотека и други културни институти и организации. Младите хора подреждаха книги и за тях това бе възможност да  разширят  социалния и трудовия си опит, да експериментират и развият  умения в нова и интересна среда.
 
Младежите посетиха изложбата на Лъчезар Бояджиев - SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно) в Софийска градска художествена галерия, а също и  прожекцията на филма „Проектът Флорида“. 
 
Хората с интелектуални затруднения участваха активно в подпомагане дейността на организаторите на семинара, част от конкурса Екообщина, във Френския културен център, както и в провеждането на Софийски фестивал на науката и в събития, посветени на деня на Европа.
 
За трета поредна година те се включиха в логистичната организация на събитието – София Филм Фест. Координаторите от CVS България връчиха сертификати  на всички, участвали като доброволци в събитието.
 
Go to top