Млади доброволци придружиха  възрастни хора до няколко културни събития в центъра на София в периода 18 - 28 юни 2018 г. Инициативата е част от проект  „Изкуство без възраст - Програма за активен културен достъп и социално включване на хора в след-пенсионна възраст“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Фондация «Кредо Бонум»,  в партньорство с Фондация "Герои на времето". 
 
Проектът има за цел да помогне на хората в пенсионна възраст в столицата да преодолеят социалната изолация, породена от технологичното време, в което живеят днес.
 
Десетки доброволци се записаха за участие в мисията на "Time Heroes" - "Заведи възрастни хора на културно събитие в София"  с желанието да споделят кратка разходка в столични галерии или да посетят концерт, заедно с възрастен човек.
 
Над 30 участници в пенсионна възраст се включиха в общо четири културни обиколки: два концерта от цикъла "Музиката на Европа": Музиката на Португалия и на Люксембург в Зала България, посещение на изложбата "В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години" в Регионален исторически музей - София, както и посещение на изложбата "Между традицията и модернизма" в Софийска градска художествена галерия.
 
Голяма част от запитаните пенсионери споделят, че имат желание да посещават културни събития. Основните пречки пред тях са липсата на информация и липсата на компания.
 
Именно това предизвикателство пред заинтересованите от културен живот възрастни хора се опита да преодолее инициативата по проекта.
 
Go to top