На 9 и 10 юни  2018 г. се проведе състезание по дебати на английски език за ученици  “Купа София 2018” по проект „Аргументирай Европа“, който се изпълнява  с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Асоциация „Дебати – България“, в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“. 
 
Шестнадесет отбора  от представители  на  29 софийски училища премериха сили в предварителните дебати.  След квалификационните кръгове, проведени в 164 Испанска езикова гимназия “Мигел де Сервантес”, за финала се класираха  смесеният отбор на Първа и Втора английска езикова гимназия  и смесеният отбор на Американския колеж и Национална гимназия за приложни изкуства “Св. Лука”. 
 
Темата на финала беше обвързана с разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани. В отрицаващия отбор на финала се състезаваха Стефан Караджов (1 АЕГ) , Валентина Великова (1 АЕГ) и Ани Попова (2 АЕГ), а в утвърждаващия отбор бяха Даниел Георгиев (Американски колеж), Моника Беркова (НГПИ “Св. Лука“)  и Мартин Мавров (Американски колеж). След дискусия, съдийският панел отсъди в полза на утвърждаващия отбор и те грабнаха отличието на “Купа София 2018”.
 
В категория “Най-добър говорител” победителка е Ани Попова от Втора английска езикова гимназия, на второто място е Кристия Навущанова от Американския колеж и трета е Жанин Ал-Шаргаби от Първа английска езикова гимназия. 
 
Всички победители бяха наградени от Михаела Иванова – общински съветник и член на Програмния съвет на Програма „Европа“.
 
Go to top