На  9 май 2018 г., Деня на Европа, Фондация „Българе” откри в НУКК Горна баня изложба на деца с арт инсталации, представящи всяка една от 28-те държави- членки на Европейския съюз. Произведенията са  създадени по проект ,,Бъди зелен=Бъди модерен=Бъди Европа”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018. 
 
Специални гости на тържеството бяха Н. Пр. посланика на Република Италия в България Стефано Балди, Ирина Йорданова - общински съветник, председател на Програмния съвет на Програма „Европа” и на Комисията по европейски програми, проекти и международно сътрудничество в СОС, , Христо Димитров - председател на управителния съвет на Фондация ”Българе” ,Илия Илиев - председател на Ротари клуб София, Величка Велянова - директор на НУКК в Горна баня, художника Иван Яхнаджиев и мн. др.
 
 „Тук виждам своя дом” – с тези думи и ръка на сърцето италианският посланик Стефано Балди откри уникалната изложба от 28 екопана. Ирина Йорданова поздрави участниците в церемонията и сподели, че празникът е двоен за Програма „Европа”, която има три стожера – европейските ценности, гражданското общество и местното самоуправление. Г-жа Йорданова разказа на децата, че Програмата, помогнала за реализацията на уникалния им проект, е по инициатива на Кмета на София Йорданка Фандъкова и благодари за креативността на всяко едно от децата. „С това, което сте сътворили, днес вие ме направихте щастлив”, каза на младите творци Христо Димитров, председател на Фондация „Българе”.
 
Учениците от НУКК и още 4 столични училища , специализирани в изучаването на изкуства и култура, направиха най-нестандартната среща на 28-те страни- членки на ЕС във форума на лицея. Те показаха своите 28 инсталации от екологично чисти отпадъци – хартия, кашони, стъкло, дърво.
 
По време на празника с най-много арт инсталации се представиха учениците от НУКК под ръководството на художника Иван Яхнаджиев. Младите таланти от Италианския лицей представиха държавите - Италия, Испания, Гърция, Кипър, Малта, Холандия, Португалия, Франция и Хърватия. Националната гимназия за древни езици и култури показа символите на Белгия, Великобритания, Словакия, Словения и Финландия. Арт инсталациите на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография фокусираха Литва, Латвия, Люксембург, Полша и Румъния. Учениците от 144-то СУ „Народни будители " с изучаване на изкуства представиха България, Румъния, Унгария, Австрия и Германия. А 151-во национално средно училище ,,София” предложи своя оригинален поглед за Дания, Естония, Ирландия, Чехия и Швеция.
 
Финалното изпълнение на хоровете към НУКК и НГДЕК беше Химна на Европа „Ода на радостта”, което предизвика овациите на участниците в събитието.
 
Go to top