Фондация „Въпреки” представи на пресконференция, проведена на 8 май 2018 г. проекта  „Европа през младите в изкуството“, който се реализира  с финансовата подкрепа  на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство с район „Триадица“, НУИИ „Илия Петров“ и НМА „Панчо Владигеров“.
 
На срещата с журналисти присъства  Малина Едрева, Председател  на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС. Тя разказа  за мащабите и дейностите на Столична община в областта на културата, изкуството и привличането на младите публики, отбелязвайки като принос в тази посока постиженията на Програма „Европа“ и Програма „Култура“ . Г-жа Едрева подчерта  активността на неправителствените организации и сподели  за новите инфраструктурни проекти на Столична община, които ще създадат нови пространства в града ни и ще предоставят възможност на  неправителствения сектор да развива дейност по включване на хората, особено  младите. Тя изказа задоволство от  финализирането на проекта за бившата топлоцентрала на НДК, предвидена да стане пространство за сценични и визуални изкуства. Според нея всичко това, в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е голям стимул.
 
Участие в събитието взеха общинските съветници  Михаела Иванова, член на Програмния съвет на Програма „Европа“ и Йоанна Драгнева. Те  се фокусираха върху  работата  с младите хора, като обърнаха внимание на   дейността на Столична община по превенция на наркозависимите и преодоляване на проблемите им чрез изкуство.
 
В пресконференцията се включиха някои от партньорите по проекта- Донка Павлова, директор на НУИИ „Илия Петров“, Столина Добрева, директор на НМУ „Любомир Пипков“, както и част от участниците в предстоящия концерт - Мария Палиева, преподавател по ударни инструменти в Музикалното училище и композиторът Асен Аврамов, преподавател в НАТФИЗ, носител на множество награди за театрална музика „Аскеер“ и „Икар“.
 
Представителите на фондация „Въпреки“ Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов съобщиха подробности относно програмата на финалното събитие по проекта, предвидено за 12 май т.г. За втори път, след миналата година, улицата ще остане без коли и ще е място, където хората свободно ще могат да общуват с изкуството. Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст”, „Интро” и други в това пространство ще приемат гости през целия ден. На улицата ще рисуват и ще показват свои картини по темата ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, а след 16 часа на специално изградена сцена на открито ще звучи музика с акцент ударни инструменти. 
 
Go to top