На 26.07.2019 г. се състоя заключителна дискусия в изпълнение на проект „Европа в София/София в Европа“, изпълняван от фондация „Регион.бг“ в партньорство с районите „Слатина“, „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019.

Мария Йорданова, ръководител на проекта, представи постигнатите резултати от осъществяването на проекта „Европа в София/София в Европа“, като подчерта, че благодарение на него се е активизирал диалогът между представителите на местната власт, гражданското общество и стартъп екосистемите. Тя сподели, че иновативните дигитални инициативи, които са част от проекта, от своя страна са успели да ангажират вниманието и на учениците от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. Като пример за подобна инициатива тя посочи проведения конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“. Класираните екипи на първите три места са ученици именно от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо”.

Кметът на Район „Слатина“, Наталия Стоянова, представи добрите европейски практики и инициативи в работата на администрацията на района, сред които: „Кой е срещу мен в мрежата“, „Осигуряване на топъл обяд“, „Осигуряване на лични асистенти на хора с увреждания“, кампания за подмяна на горивата за отопление в домовете.

Председателят на фондация „Регион.бг“ Христо Ковачев в своето изказване акцентира върху добрите европейски практики, идентифицирани и популяризирани в изследователския процес „Европа в София/София в Европа”. Според гореспоменатото изследване двата проекта със силен социален ефект в Столична община са: метрото по Линия 3 (кв. Овча Купел – Център – ж. к. В. Левски) и пилотната програма на Столична община за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи „Акселератор Стартъп София“.

Цялата дискусия се предаваше на живо в онлайн платформата YOUROPE, базирана във видеопортала YouSofia.

Go to top