На 25.07.2019 г. в сградата на Столична община младежи с интелектуални затруднения от дневен център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“ демонстрираха кулинарните си и социални умения, придобити в ателие „Кухня“ към социалното предприятие „Бон апети от Светът на Мария“. Освен вкусните предложения те бяха изработили и подариха значки с пожелания на своите домакини.

Инициативата е в изпълнение на проект „Нашият глас се чува. Участие на хората с интелектуални затруднения в обществения живот“ на фондация „Светът на Мария“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019. Целта на проекта е да популяризира способностите на младите хора с интелектуални затруднения, да изгради приемаща нагласа и да ги направи част от общността. Фондацията работи активно с тях като чрез трудовите практики и обучения им дава възможност да преодолеят притеснението си от общуване в непозната среда.

В рамките на проекта предстоят още две подобни демонстрации на умения.

Подкрепа за осъществяването на събитието младежите получиха от председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие г-жа Малина Едрева, председателя на Постоянната комисия по европейски програми, проекти и международно сътрудничество и председател на Програмния съвет на Програма „Европа“ г-жа Ирина Йорданова, както и от г-жа Станислава Стоянова, директор на дирекция „Секретариат на СОС“. 

Go to top