Проектът „Социален цирк за Надежда“, финансиран от Столична община, Програма „Европа“ 2019 и изпълняван от фондация „Мини Арт“ в партньорство с Район „Надежда" и Френски институт в София беше част от деветото издание наединствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в  България „Мини Арт Фест“, който беше открит на 01.06.2019 на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото Подарък за децата на София”, малки и големи почитатели на цирка напълно безплатно се забавляваха с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. На 01.06.2019 г., фестивалът беше откритот Н. Пр. Сорен Якобсен посланик на Дания /дипломатически патрон на фестивала/.

На 02.06.2019 г. програмата на „Мини арт фест“ 9 продължи в кв. Факултета“ в 75. ОУ Тодор Каблешков“, където се проведоха разнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които се включиха всички желаещи.

„С този акт фондация “Мини Арт”, организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си, със силата на цирка, да помага на деца и младеж, от различни социални групи в риск“, разказа Гео Калев – основател на фондация „Мини Арт”.

Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от основателите на социалния цирк в България - Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация „Мини Арт“.

Социалният цирк е кауза, която спомага за личностното развитие на лица от рискови групи и тяхната пълноценна интеграция в обществото. Фондация “Мини Арт“ работи с деца от домове за настаняване от семеен тип в кв. “Надежда” - “Алеко Константинов”и “Иван Вазов” - и ученици от 101. СОУ “Бачо Киро” гр. София.

Go to top