В изпълнение на проекта “Изкуството на толерантността - щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация “Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, на 22.05.2019 г. се състоя събитието„Азбуката, децата и цветята на България“.

Началото на събитието бе отбелязано с откриване на пластика с формата на голямо сърце с надпис “Любов, а не агресия“ като символ на любовта. „Сърцето“ бе поставено в гнездо от клони, което съхранява и пази от агресия и омраза, а около пластиката имаше множество цветя и насаждения, посадени от ученици в предишни събития по настоящия проект, финансиран от Програма „Европа“ 2019.

В слово за буквите управителят на фондацията, г-жа Китанова, поздрави присъстващите с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Тя подчерта, че грамотността е крачка напред в борбата срещу агресията. „Прекланяме се пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!“, се каза в словото.

Ученици от 31. СУЧЕМ “Иван Вазов“ от 1-ви „г“ клас рецитираха стихотворения посветени на 24 май. Децата от училището и от НЧ “Димчо Дебелянов-1960“ се включиха в тематичната викторина “Родна реч и „не“ на омразата и агресията“. За правилните и бързи отговори всеки получи символична награда, която да му послужи в училищната работа.

         

От фондация “Слънчеви пътеки“ дадоха старт на конкурса „Нарисувай традиция за доброто между хората”. През септември 2019 г. ще бъдат обявени отличилите се млади художници.

В края на събитието „Азбуката, децата и цветята на България“ участниците получиха специално изработен плакет с надпис “Не на агресията“ и грамоти за отлично представяне.

Go to top