Във връзка с изпълнението на проект “Изкуството на толерантността - щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация “Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, на 12.04.2019 г. в училището се състоя семинар на тема: “Агресията в училищата и как да избегнем езика на омразата“ с ученици.

Искаме е да бъдем полезни на децата, родителите и техните преподаватели с образователна лекция и диалог за агресията, заявиха изпълнителите на проекта от фондация „Слънчеви пътеки“. Директорът на училището, Надежда Николчева заяви, че в днешно време не е лесно да се противодейства на лошите прояви, особено сред подрастващите и бе категорична, че учители, родители и цялата общественост трябва да са загрижени за доброто възпитание и взаимното уважение.

Пред над 50 петокласника психологът, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ Христо Монов се спря подробно на корените и тайните на агресията. Той подчерта, че отношенията между хората са твърде сложни и затова при общуването трябва да се цени другия човек. Г-н Монов дискутира с децата темите за вербалната агресия, честото използване на социалните мрежи и интернет. Учениците споделиха, че ползват новите технологии, но не отделят прекомерно много часове пред екрана на телевизора или таблета.

Психологът подчерта причините, които спомагат за агресията. Една от тях са новинарските емисии с проява на агресия. “Ние сме онова, което виждаме и чуваме“, каза той. И допълни, че младежите не винаги имат представа за действителността и могат да бъдат подведени да имитират герои от филми или екшъни, което понякога е фатално. Г-н Монов посъветва учениците как да контролират агресията, как да не правят онова, което не искат да им бъде причинено. Психологът бе категоричен, че спортът тушира агресивното поведение и учи на добри взаимоотношения.

Петокласниците питаха и се вълнуваха от въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората. Като важен фактор за възпитанието и добрата среда, г-н Монов изтъкна спокойната семейна атмосфера и разговорите у дома.

В края на семинара на всеки ученик бе раздадена книжката „Усмихни се“, с информация как да потърсят спешни отговори на техни проблеми.

В събитието взеха участие и координаторът на Програма „Европа“ Деница Боева, секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви към Район „Слатина“, учители.

Go to top