Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ проведе на 17 септември т.г. Ден на отворените врати в трамвайно депо „Клокотница“. Събитието е в рамките на проект „Зелените трамваи търсят своя дом“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, в партньорство със Сдружение „365“ и Чешки център.
 
Едно емблематично за софиянци и гостите на града пространство беше отворено за посетители. Събитието бе включено в програмата на „Европейска седмица на мобилността“ (16-22 септември 2016). Стартът на мероприятието даде Цанко Симеонов, ръководител на проекта. Присъстваха Методи Аврамов, директор „Маркетинг и стопанска дейност“ в Център за градска мобилност и Цветомира Георгиева, координатор по Програма Европа.
 
Богатата програма представи историческа трамвайна мотриса МАН – Siemens от 1935 г. с ремарке „Кардалев“ от 1928 г., две съвременни трамвайни мотриси, исторически автобус и исторически пожарен автомобил. Специално за случая, в деня на отворените врати, историческият трамвай направи няколко обиколки в София по маршрут от ул. „Струга“, по бул. „Мария Луиза“, Съдебна палата, пл. „Журналист“ и обратно. За децата беше осигурена възможност да участват в работилница за макети на трамвайни мотриси и в конкурс за детска рисунка с награди.
 
Провеждането на деня на отворените врати в трамвайно депо „Клокотница“ е поредна стъпка на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ за представяне на културно-историческото наследство на трамвайния транспорт, създаващ неповторима идентичност на столичния град.
 
Go to top