Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ проведе на 26 юли т.г. петото  издание на Седмичния  фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец“.
 
Атракцията на фестивала бе дегустация на последното за сезона овче кисело мляко. Съвсем скоро стопаните спират да доят овцете и ги качват високо в планината, за да имат свежа паша. Следващото овче мляко очакваме след осем месеца - през април следващата година. Фермерският фестивал предложи уникалната възможност на ценителите на качествената и автентична храна да опитат и да си купят последното за сезона овче кисело мляко, както и пресни продукти от овче мляко. Посетителите бяха изненадани с комбинации на овче кисело мляко с био малини и био мед. На събитието присъства Цветомира Георгиева, координатор по Програма Европа. 
 
На специалната дегустация  имаше  овче кисело от фермата на Стефан Власакиев и Юлия Стоянова в с. Гинци, Община Годеч, които отглеждат 240 овце,  пасат ги свободно в зоната от Натура 2000 „Западна Стара планина и Предбалкан”. От миналата година имат регистрация за преработка на място и директни продажби, за  което са получили подкрепа и консултации по линия на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Продават на място в с. Гинци, но за първи път в София. На Фермерския фестивал софиянци имаха възможност да опитат и да си купят продуктите на мандрата. 
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите до края на октомври. След успешните атракции „вадене на биологичен мед“, „представяне на свежо козе сирене, правено по швейцарска рецепта“ и „дегустация  на овче кисело мляко от Гинци“ на Фестивала предстоят и други кулинарни събития и гурме-изненади.
 
„От нашата ферма - с любов за Вас" предлага пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно заешко месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки. За  първи път на Фестивала ще има и хляб с квас. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.
 
Сдружение „Аз обичам водата” проведе на 20 юли,т.г. в Центъра за дизайн, иновация, култура и креативност „Генератор“ отворено публично събитие „Деконструкция Вода“ по проект „Водна култура”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство със Сдружение „Горичка”. 
 
„Ресурси“ е дългосрочна инициатива на „Генератор“ за деконструкция и изследване на важни за града естествени дадености. „Водна култура” е първият проект по темата,който цели да информира и предостави решения за по-пълно и осъзнато ползване на минералните извори в София.
 
На събитието присъства Иво Божков, общински съветник и член на Програмния съвет на Програма Европа, както и Цецка Бачкова, външен експерт към ПКЕППМС. Публичното събитие срещна посетителите с петима лектори, които ги запознаха с историята, потенциала, архитектурата, дизайна и цялостната специфика на минералните води на София. Проф. Павел Пенчев, председател на Българска асоциация по подземни води, Филип Харманджиев, предприемач и гражданин, Анотоанета Салфидж от Сдружение “Аз обичам водата”, Галя Заннато и Надежда Сучева от инициативен комитет “Термално-Нормално” участваха с презентации и се включиха в отворена дискусия по темата.
 
 
София е дом на над 31 извора и е единствената столица в Европа с всички видове минерална вода. Това многообразие е предпоставка за богато практическо приложение на водите, но реално се използват едва 15-20%. Как могат да се ползват тези извори, защо една голяма част от тях  остават неоползотворени, какъв е потенциалът им за балнеологията и туризма. Това са част от въпросите, които бяха зададени по време на дискусията.
 
Част от събитието беше и специално изградения „воден бар“ за дегустация на различни води, наляти от софийските извори, както и сетивно слухово преживяване за потъване в темата, създадено от Живко Йорданов.
 
На събитието беше обявена и отворената покана за включване в предизвикателството, насочено към това минералните чешми на София         да станат по-познати, по-достъпни и по-привлекателни за повече хора. Идеи ще могат да се подават до края на септември, а след подбор от специалисти, няколко от тях ще бъдат инкубирани и изведени до готови прототипи под формата на продукт или услуга.
 
Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ проведе на 19  юли т.г. четвъртото издание на Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Средец“ и Българско дружество за защита на птиците. 
 
Швейцарският фермер Йоаким Аншо представи меко сирене, произведено от него във ферма «Под Балкана», организира дегустации и продажби. На събитието присъства представител на Програма Европа – Анелия Атанасова, експерт мониторинг.
 
Йоаким Аншо работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d'Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години  работи във фермата, като отговаря за преработката на мляко. Всички млека са биологично сертифицирани. 
 
В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, както  в Европа, така и в Русия.
 
През 2013 година фермата Льо Сапале печели голямата награда Agroprix’2013.
 
От 10,30 до 18,30 часа всяка сряда до края на октомври пред  Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат предлагани пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.
 
 За повече информация за Фестивала следете Фейсбук-страницата Произведено във фермата.
 

Страница 1 от 38

Go to top